Fiets naar Wortel-Kolonie en Hoogstraten

Je richt het kompas eerst op het noorden en de Nederlandse grens. Wie niet bekend is met een landloperskolonie, trekt waarschijnlijk grote ogen in Merksplas-Kolonie. In de 19e eeuw stichtte de overheid dit domein om landlopers te huisvesten. Die werden ingezet als arbeidskrachten bij het ontginnen van de woeste gronden. Vandaag is een deel van site een gevangenis en een gesloten centrum van de federale dienst Vreemdelingenzaken. Andere gebouwen werden herbestemd tot een laagdrempelig bezoekerscentrum, een brasserie en zelfs een B&B. Het uitgestrekte drevenlandschap rond de gebouwen is uniek.   

Vijf kilometer verder ontmoet je met Wortel-Kolonie (UNESCO-Werelderfgoed) een gelijkaardige site met drevenpatroon. Ook hier huisvestte de overheid tot in 1993 bedelaars en landlopers in semi-vrijheid. Vandaag doen enkele gebouwen dienst als gevangenis en als werkhuis voor gedetineerden. In het voormalige casino van Wortel-Kolonie bevindt zich nu het café Den Bayerd, goed voor een drankje of een hapje. Het aantrekkelijke  bezoekerscentrum De Klapekster - in de voormalige boerderij- verleidt eveneens met een rustig terras.

Bij het noordelijkste punt van de route sta je op de grens met Nederland. Meerdere bezienswaardigheden verraden het rijke verleden van Hoogstraten. Het gerestaureerde begijnhof, eveneens UNESCO-Werelderfgoed is zeker de blikvanger. Rond 1700 huisvestte dit begijnhof 160 begijnen, nu is het een fraai woonproject met heemkundig museum.

In Rijkevorsel passeer je de Stenen Bergmolen, een gerestaureerde windmolen met picknickbanken. Picknicken kan verderop ook in het domein de Renesse in Oostmalle. Culinaire liefhebbers kunnen in Het Koetshuis de voeten onder tafel schuiven.

In het onooglijke gehucht Salphen is de schilderachtige Sint-Antoniuskapel een mogelijke stop. Via het bosreservaat ’s Herenbos, het boscomplex Blommerschot en de Visbeekvallei bereik je het eindpunt.