Fiets naar Merksplas-Kolonie en Kasteel de Renesse
Voorbij het Kanaal Dessel-Schoten slingert de rustige Ossenweg naar Merksplas-Kolonie. Vanaf de 19de eeuw huisvestte het uitgestrekte domein van gebouwen en landerijen vele landlopers en bedelaars. Ze ontgonnen en bewerkten de gronden rondom. Vandaag bevindt er zich een gevangenis en een gesloten centrum van de federale dienst Vreemdelingenzaken.
In de voormalige varkensstal van de grote hoeve ontdek je het mooie bezoekerscentrum: beleef hier gratis het verhaal van Merksplas-Kolonie en het nabijgelegen Wortel-Kolonie (UNESCO-werelderfgoed). Onder de Landloperskapel bevindt zich een gevangenismuseum. Vlakbij lonkt Brasserie Colonie 7 met ruim terras op het binnenplein. ’s Zomers scoor je hier een schepijsje.
Voorbij Merksplas-Kolonie fiets je over de Blakheide door een typisch Kempens boslandschap. Onderweg passeer je Het Blak, een uitgestrekte zandwinningsput die de natuur heroverde. Door de vogelkijkwand observeer je waterwild. Bij het verlaten van de Blakheide is het eerste huis een ijssalon en koffiehuis.
Je volgt nu een eind het Kanaal Dessel-Schoten. De aanleg van dit kanaal in de 19de eeuw bracht kalkrijk water uit de Maas naar de arme heidegrond. Zo werden de Kempen meer vruchtbaar voor landbouw.
Aan de zuidrand van Oostmalle wacht het vrij toegankelijke kasteeldomein de Renesse. In brasserie Het Koetshuis kan je onder andere terecht voor een pannenkoek, wafel of snelle snack.
Via het gehucht Salphen, met zijn schilderachtige Sint-Antoniuskapel, trap je naar Zoersel. In het centrum –even van de route af vanaf knooppunt 54- is het Lindepaviljoen tijdens het weekend te bezoeken. Het laatste eind dompelt je terug onder in de natuur. Eerst passeer je de bossen van Blommerschot. Wechelderzande streel je langs de Visbeekvallei en dan slinger je over bospaden naar De Lilse Bergen.