Fiets naar Baarle-Hertog en de Ravelse Bossen
Ten noorden van Turnhout ligt het Turnhouts Vennengebied. Dat is een gebied zonder veel bebouwing en met hier en daar een kleiner of groter ven. Door percelen te ruilen met landbouw en recreatie probeert men van het Turnhouts Vennengebied opnieuw een aaneengesloten natuurgebied van heide, ven en bos te maken.
Het Bels Lijntje, een populaire groene fietsweg over een oude spoorwegbedding, doorsnijdt dit gebied. De houten uitkijktoren onderweg is een ideale halteplek. Beklim die en je krijgt gratis het mooiste panorama over het Turnhouts Vennengebied.
Voorbij het oude grensstation van Weelde zet je koers naar Baarle, opgedeeld in het Belgische dorpsdeel Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau. Die verdeling is niet netjes straat per straat gebeurd. Baarle-Hertog wordt gevormd door 22 enclaves die zich kriskras in de gemeente Baarle-Nassau hebben genesteld. Binnen die Belgische gebiedjes bevinden zich nog eens zeven Nederlandse percelen. Voor de overzichtelijkheid duiden tegels in de straat de ligging van de grens aan. Je merkt dat ze dwars door straten, over pleinen en zelfs door huizen loopt. Die ingewikkelde puzzel is een erfenis uit de 13de eeuw. De route stuurt je verder door een hoek van Nederland
Daarna zet je koers richting de Ravelse Bossen. Bosbouw was in het begin van de vorige eeuw de belangrijkste teelt in de Kempen. Je bereikt weldra de oever van het Kanaal Dessel-Schoten. In de zomer kan je de overzetboot “De Liereman” nemen: aan de overzijde verwelkomt brasserie Burcht Hertog Jan alle dorstige fietsers. Via de jachthaven van Turnhout trap je terug naar De Lilse Bergen.